Μυλοπόταμος
Ο τόπος
Προέλευση ονομασίας
Γεωλογία
Οικονομία
Οι κυρίαρχοι κλάδοι της τοπικής αγροτικής οικονομίας είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία με ελάσσονα οικονομική σημασία σε σχέση με τους προηγούμενους.
Στις ορεινές περιοχές του Ψηλορείτη και των Ταλλαίων οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι ως επί το πλείστων οικογενειακού χαρακτήρα και παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας όπως κρέας, τυροκομικά και γαλακτομικά προϊόντα. Η κτηνοτροφία είναι μία κυρίαρχη δραστηριότητα η οποία εμφανίζει και σημαντικές προοπτικές.
Το βασικό προϊόν φυτικής παραγωγής είναι το ελαιόλαδο ενώ ακολουθεί η σταφίδα. Η περιοχή φημίζεται και για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, όπως πορτοκαλιές, μανταρινιές κυρίως όμως για την καλλιέργεια κίτρου. Οι Σίσες είναι γνωστές για τα πορτοκάλια, το Βενί για τα κεράσια, το Γαράζο για το κίτρο και οι Αλόϊδες για το επιτραπέζιο σταφύλι.
Σημαντική είναι και η λειτουργία μικρών εργαστηρίων της τοπικής χειροτεχνικής παράδοσης, όπως εργαστήρια αγγειοπλαστικής, ξυλογλυπτικής και παραγωγής υφαντών και κεντημάτων με προϊόντα που διατίθενται στην τοπική αγορά και σε μικρό βαθμό διοχετεύονται σε αγορές εκτός της περιοχής.
Οι Σίσες και οι Αλόϊδες έχουν την παγκόσμια αποκλειστικότητα στη συλλογή του αλάδανου (Cistus criticus L.) με τον παραδοσιακό τρόπο. Η επίπονη συλλογή της ρητίνης που εκκρίνει ο μικρός αυτός αειθαλής θάμνος, αποτελεί πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του Μυλοποτάμου, οι οποίοι αποκαλούνται και «αλαδανάρηδες». Η ρητίνη προσκολλάται στο «αργαστήρι» ένα είδος αυτοσχέδιου μαστίγιου, μήκους περίπου 1μ που έχει στη μια άκρη του ένα ξύλινο τόξο πάνω στο οποίο έχουν δεθεί λουρίδες από πλαστικό (παλαιότερα ήταν δερμάτινες) μήκους 50-60 εκ. και κατόπιν αποξύεται και αποθηκεύεται σε εύπλαστες μπάλες, περίπου ενός κιλού.