Η πρώτη καλλιέργεια ελαιόδεντρων στον κόσμο, έγινε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Σύμφωνα με έρευνες, το λάδι συγκαταλέγεται στις δέκα πιο ωφέλιμες τροφές για τον άνθρωπο. Το Μουσείο Παραγωγής Ελαιόλαδου της οικογένειας Παρασχάκη στο Μελιδόνι του Δήμου Μυλοποτάμου, στεγάζεται σε σύγχρονη μονάδα παραγωγής ελαιόλαδου από το 1991. Στο πρότυπο ελαιοτριβείο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε τρία διαφορετικά ελαιοτριβεία και να γνωρίσει την διαχρονική διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου από την προβιομηχανική εποχή, με χειροκίνητα εργαλεία και με τη βοήθεια των ζώων έως και τη σύγχρονη επεξεργασία με τη φυγοκεντρική δύναμη.